Menu
U bent hier: Home » Bijen & Honing » Indeling

Honing indeling

Honing bestaat hoofdzakelijk uit diverse suikers, met name fructose en glucose, en andere stoffen zoals organische zuren, enzymen en vaste deeltjes ten gevolge van het vergaren van de honing. De kleur van honing varieert van bijna kleurloos tot donkerbruin. Honing kan vloeibaar, dikvloeibaar of (gedeeltelijk of geheel) gekristalliseerd zijn. De smaak en het aroma kunnen variëren, maar zijn een afgeleide van de plant en land van oorsprong.

Wie op zoek is naar honing met een specifieke herkomst, oorsprong of viscositeit kan hier terecht.

Indeling volgens viscositeit

Vast (crèmehoning) of vloeibaar

Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer. Het glucosegehalte bepaalt de vloeibaarheid of de vastheid van iedere soort honing. Het verschil tussen vaste en vloeibare honing is vooral van belang in het gebruik (vb. in drank of boterham), hoewel de smaak en kleur verschillen. 

Indeling volgens herkomst

  • Monoflorale honing:  De honing is voornamelijk afkomstig van nectar van één bepaalde botanische soort. Bijen hebben een aangeboren instinct om niet verder dan 4km van de bijenkast te gaan, dit omdat een bij zonder kolonie niet kan overleven. De imker plaatst de bijenkasten zodanig dat de bijen enkel toegang hebben tot één bepaalde bloemensoort. Het is echter onmogelijk dit proces volledig te sturen, waardoor elke monoflorale honing toch in bepaalde mate aangemaakt wordt uit nectar van andere bloemsoorten. Wanneer de pollen aanwezig in een bepaalde honing voor minstens 50% afkomstig zijn van één enkele bloemensoort, spreekt men van monoflorale honing.
  • Polyflorale honing: De honing wordt bereid uit nectar van diverse bloesems. Men spreekt ook vaak over 'wilde' honing.

Indeling volgens oorsprong

  • Nectarhoning of bloemenhoning: honing die uit plantennectar is verkregen.
     
  • Honingdauwhoning: honing die voornamelijk is verkregen uit uitscheidingsproducten van plantensapzuigende insecten (Hemiptera) op de levende plantendelen of uit afscheidingsproducten van levende plantendelen. Dit gebeurt overwegend op groenblijvende planten. Voorbeelden zijn woudhoning en dennenhoning. Honingdauwhoning is meestal donker van kleur en sterk van smaak.

Indeling volgens imkerijmethode

Biologische honing is honing met een garantielabel, een keurmerk, afgegeven door een onafhankelijke organisatie.

Om het Bio-certificaat te verkrijgen moet de honing aan volgende eisen voldoen:

  1. Biologisch honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5 à 7 km geen industrie, geen niet-biologische landbouw en geen autosnelwegen voorkomen. De bij haalt haar nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.
     
  2. Bijen overwinteren niet op water met geraffineerde suiker, maar op eigen honing.
     
  3. Biologische imkers verwijderen schadelijke varroamijten niet met synthetische antibiotica, maar met de hand.

Zowel onze biologische honing als onze conventionele honing zijn echter puur natuur, zonder enige toevoeging!